کاربرد جلبک ها
در مقاله قبل در رابطه با اینکه جلبک ها چه موجوداتی هستند صحبت هایی را مطرح نمودیم. حال باید دانست این موجودات چه کاربردی دارند. این موجودات فتوسنتز کننده به دلیل تنوع زیاد و توانایی رشد در محیط های متنوع مواد مختلفی را تولید کرده و به تبع آن کاربرد های گوناگونی دارند.
مستر پلان اتحادیه اروپا
در نقشه مادری که اتحادیه اروپا برای زیست فناوری دریا منتشر کرده است 6 زمینه کاربردی را برای این علم معرفی نموده است. این شش زمینه عبارتند از:
- سلامت
- لوازم آرایشی و بهداشتی
- غذا
- آبزی پروری و شیلات
- انرژی
- صنعت
با توجه به اینکه برای هر زمینه موجود زنده ای به عنوان کاندید معرفی شده است باید گفت در این سند برای سه حوزه لوازم آرایشی و بهداشتی، انرژی و غذا مستقیما فقط به جلبک ها اشاره شده است. لازم به ذکر است که در بخش سلامت صنعت و آبزی پروری نیز جلبک ها نقش کاندیدای اصلی را در کنار سایر کاندیداها بازی می کنند.
تولید صنعتی جلبک
اگر چه استفاده از جلبک ها به عنوان غذا و دارو در تمدن های بسیار کهن رواج داشته است اما تاریخ استفاده صنعتی از جلبک ها چندان قدمتی ندارد اما با این از این موجودات محصولات تجاری متنوعی تولید شده است که گستره ای بسیار متنوع از قرص های مکمل غذایی انسان، غذای حیوانات خشکی زی و آبزی، کود، سوخت های زیستی نسل جدید، روغن های سنگین جنگ افزارهایی همچون جت و تانک، سمباده های صنعتی، روان کننده دکل های حفاری نفت، جاذب فلز های سنگین، اسید های چرب امگا3، داروهای مختلف ضد سرطان، کرم های دست و صورت و امثالهم دارد.
جلبک در ایران
آنچه باید در آخر به آن اشاره کرده اینکه صنعت زیست فناوری جلبک ها به عنوان بخشی از صنایع زیست فناوری دریا (Marine biotechnology) در دنیا جوان است و البته در ایران این صنعت نوپاست.